Frankrijk

Bergerac

Frankrijk heeft enorm veel te bieden op het gebied van wijn. Het is immers een van de grootste wijnproductie landen ter wereld.
Bergerac is een gebied dat prachtige wijnen te bieden heeft. Wij selecteerden met zorg deze chateaus met prachtige wijnen. Het gebied ligt net ten oosten van de Bordeaux met een prachtige wijngeschiedenis. En hoewel het zo dicht bij Bordeaux ligt verschillen de wijnen enorm, maar zijn er ook overeenkomsten te vinden. Fijn is dat deze wijnen veel aantrekkelijker zijn is prijs.

Het Bergerac-klimaat is gematigd oceanisch. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over de periode waarin de wijnstokken nieuwe groei produceren. April is vochtig, wat de groei van de wijnstokken stimuleert en desastreuze voorjaarsvorst helpt voorkomen. De zomers zijn warm en relatief droog, ideale omstandigheden voor de rijping van de druiventrossen. Gedurende vier opeenvolgende maanden, van mei tot augustus, geniet het gebied van meer dan 200 uren zon per maand. Het is deze zonneschijn die de nodige energie levert voor de fotosynthese. September en oktober zijn cruciale maanden voor het bepalen van de productie van grote vintage wijnen. Droog weer in september concentreert de aroma’s van de druiven, terwijl een gematigde luchtvochtigheid in oktober de ontwikkeling van edelrot bevordert, wat van vitaal belang is voor het ontstaan van grote dessertwijnen. De regenval in november en december vult de waterreserves van de bodem aan.

 

Château de Fayolle – Eigen import

Château de Fayolle ligt aan de zuidkant van de rivier de Dordogne in het gebied Saussignac, ten westen van Montbazillac. Het is gelegen op een dikke plaat kalksteen. Dit zorgt ervoor dat de wijnranken hard moeten ‘werken’ om hier doorheen te komen om aan water te komen. Het gevolg is echter dat de stokken van uitstekende kwaliteit zijn en tegen een stootje kunnen. Bovendien produceren ze uitstekende druiven voor de wijn.

Frank en Riki Campbell zijn de trotse en gelukkige eigenaars van hun nieuwste (en laatste!) project, Château de Fayolle en zijn wijngaard in Saussignac. Het echtpaar zocht drie jaar lang naar de perfecte wijngaard in Zwitserland en Frankrijk, kijkend naar meer dan 100 eigendommen. Uiteindelijk vonden ze in oktober 2018 Fayolle en verhuisden ze in maart 2019 naar het zuiden van Frankrijk.

Van de 35 hectare wijnstokken in productie zijn 60% rode druiven (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec), en 40% zijn witte variëteiten (sauvignon blanc en sémillon blanc). In 1997 ondergingen de wijnstokken, de productie-installaties en het kasteel zelf een enorme renovatie en modernisering. Vandaag de dag variëren onze wijnstokken van 21 tot 2 jaar oud. Enkele wijnen rijpen in roestvrijstalen vaten en enkele in Franse eikenhouten vaten die zowel de moderne als de traditionele smaken bedienen.

Als kleine wijngaard richten zij zich niet op kwantiteit, maar op kwaliteit en concentreren zij zich op een bewust lage opbrengst. Er worden geen herbiciden gebruikt en proberen te allen tijde de biodiversiteit van het terroir te beschermen en te verrijken en wij geloven dat dit wordt weerspiegeld in de kwaliteit en zuiverheid van de wijnen.

Het terroir is het resultaat van kalkhoudend gesteente uit het Rupelse tijdperk, dat ooit een zeegesteente was en nu een bruine bodem met kalkhoudende kiezelstenen is, die ideale omstandigheden biedt voor de wijnbouw. De wijngaard staat hoog op een rotsachtige uitloper met uitzicht op de Dordogne rivier in het noorden en de Marmant rivierbedding in het zuiden. Het profiteert dus van een uitstekende drainage en een goede luchtstroom.

Wij zijn heel trots Château de Fayolle (exclusief) te mogen vertegenwoordigen in Nederland.

Fayolle Blanc Sec

de Bergerac Blanc van Chateau de Fayolle is niet een gewone Bergerac. Hoewel ook gemaakt van Sauvignon Blanc is dit een zeer zachte en elegante witte wijn, die het heel goed zal doen als aperitief wijn, maar ook als begeleider van zomerse gerechten. Winnaar van diverse prijzen over de jaren heen, hetgeen instaat voor een constant goed glas wijn.

Fayolle Bergerac Rouge

Dit is de prijs winnaar van de Bergerac. Jaar na jaar valt deze wijn op de verschillende concours in de prijzen. Ook dit jaar weer. Waar de ‘gewone’ Bergerac Rouge nog al eens ruw kan zijn, is deze topper een fluweel zachte wijn, gemaakt van Merlot en Cabernet Franc. Deze rode Bergerac is een uitgebalanceerde en royale fruitige wijn met fijne tannines en een zacht mondgevoel. Hij kan jong worden gedronken, maar zal zeker verbeteren in de komende 4/5 jaar.

Fayolle Bergerac Rosé

Rosé is nog steeds helemaal in. Lekker fris op terrasje genieten van een lekker glas. Dat kan met deze ook, maar misschien komt hij nog wel beter tot zijn recht als begeleiden van een mooi gerecht. Gemaakt van hoofdzakelijk de Cabernet Franc, met een beetje Merlot. Drink hem jong, hoewel hij ook best een paar jaar kan liggen.

Sang du Sanglier

Deze wijn heeft het Chateau op de kaart gezet! Op hout opgevoed, Deels op nieuwe vaten, deels op 1 jaar oude vaten en deels op 2 jaar oude vaten, waarna de wijn gemengd wordt zodat de smaken optimaal in balans zijn. Ook deze wijn is winnaar van diverse prijzen en zeer geliefd bij restaurateurs in Bergerac en daar buiten. En nu ook in Nederland!

Moulleux en Saussignac

Zoete wijn, maar dan anders! Dit is Moulleux met een hoofdletter! Deze wijn, gemaakt van de Semillon druif, werd sedert 2008 niet meer gemaakt. Omdat men niet meer tevreden was over de kwaliteit, werd de wijn jaren lang niet meer geproduceerd. Het geeft ook aan hoe bijzonder deze wijn is. Prachtig gelaagde wijn met een exceptionele afdronk.

De Saussignac is een echte dessert wijn. Stroperig zoals deze hoort te zijn. Serveer het in een klein glaasje bij de Foie Gras of een stukje Roquefort.

Bois du Sanglier

Deze Bergerac Blanc Sec is nieuw ontwikkeld na de overname door Frank & Riki. Een blend van Sauvignon Blanc en Semillon, afkomstig van 3 percelen rondom het Château. De wijn heeft 5 maanden gerijpt op zijn eigen ‘lie’, waarbij het wekelijks werd omgeroerd. Het resulteert in een prachtig heldere, zuivere, droge witte wijn met een elegante diepgang door de houtopvoeding, die daardoor niet overheersend is.

Bulles de Sanglier

Dit is echt bijzonder. Er is maar een klein aantal huizen in Saussignac, maar ook in de Bergerac in het algemeen, dat een Méthode Traditionnelle produceert. En wát een kwaliteit. Een feestelijke wijn, gemaakt van de semillon blanc druif. Een heerlijke droge bubbel met een fijne mousse. Niet alleen bijzonder lekker, maar ook nog eens bijzonder betaalbaar!


 

Lirac - Côtes du Rhône

Domaine de Castel Oualou

De wijnmaker van deze wijn ontmoette ik tijdens een bijzondere avond in de opera van Montpellier, waar ik zijn wijnen mocht proeven. François Assemat staat voor zijn wijnen die in kleine oplages worden geproduceerd.

De wijngaarden liggen in Roquemaure, in het hart van de LIRAC appellation, een Cru in het Rhône gebied, net ten noorden van Avignon. De bodem van Domaine de Castel Oualou bestaat uit rode aarde, kiezels en kalk op steenachtige hellingen.

Alle wijnen zijn TERRA VITIS gecertificeerd. Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu in Frankrijk. Terra Vitis realiseert “Production viticole raisonnée” een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en natuur!

Tijdens de oogst worden de verschillende druiven variëteiten apart van elkaar geplukt, afhankelijk van de rijpheid. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 50 jaar.

De wijnen van Castel Oualou

Alle wijnen worden gemaakt dankzij nauwkeurige kennis van de verschillende bodemsoorten, aangepast op wat elke druivensoort nodig heeft, de oost op de juiste rijpheid van de druiven en lange fermentatie op lage temperaturen. Dit stelt de familie Assemat in staat om wijnen te produceren die zo fruitig en elegant zijn, met zeer subtiele aroma's.

De wijnen van Oualou

Lirac Blanc

Droog en helder, deze witte wijn is fruitig en heeft een prachtig bouquet en een klein bittertje van amandelen in de afdronk. Een absolute topper!

Lirac Rosé

Kersen rode, volle en frisse wijn met een prachtige lange afdronk. Rood fruit van aardbeien, granaatappel en frambozen.

Rode wijnen

De rode wijnen zijn typische Lirac stijl en kunnen goed ouder worden. Ze zijn allen zeer elegant en uitgebalanceerd.

Cuvée Syrah

De Syrah de druiven staan op zanderige grond. Ze produceren een zeer fruitige wijn met een volle neus. Zacht maar ook een goede body met voldoende tannines en een lange frisse afdronk.

Elévé en fût de chêne

Meer dan 18 maanden op Frans eiken opgevoed. Dit resulteert in volle wijn met tannines en vanille.

Signature de Castel Oualou

Deze topper mag er zijn! De 'signature-wine' van de wijnmaker. Elegant en vol finesse. Aroma's van rood fruit als zwarte en rode bessen en een fantastische afdronk.

Côtes du Rhône

Deze wijn komt van net buiten de Lirac appellation. Een makkelijke drinkbare wijn vol fruit. Een explosie aan smaken maakt deze wijn heel lekker drinkbaar.

 


 


 

Château de la Mallevieille – Eigen import

Château de la Mallevieille is gelegen op de rechteroever van de Dordogne in de gemeente Monfaucon, ongeveer vijftien kilometer van Bergerac en een dertigtal kilometers van Saint-Emilion. De ligging van de wijngaarden (met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar) is zuid, zuidwest en ze genieten van een getemperd klimaat.
Philippe Biau – de voormalig eigenaar, hij is helaas overleden – zweerde bij een traditionele vinificatie. Merlot (60 %), Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc liggen aan de basis van een aangename rode Bergerac, met in de neus complexe aroma’s van rijp fruit (pruimen) en terroir, een krachtige smaak en een lange afdronk. De witte wijn (gevinifieerd volgens de “macération pelliculaire” ) is een ietwat nerveuze wijn, doch met een mooie rondheid en weelderige aroma’s van fruit en bloemen. Hij produceerde mooie wijnen waar we nu nog van kunnen genieten. Sinds zijn schoonzoon de scepter zwaait op het chateau, wordt geen eigen wijn meer geproduceerd. Wij zijn gestopt met de import, maar hebben nog een paar pareltjes liggen die zeer de moeite waard zijn.

Bergerac Blanc Sec

Fruitige en levendige droge witte wijn. Een harmonieuze balans tussen de bloemige aroma’s van de sauvignon en het ronde van de semillon. Drinken op 8 à 10 graden. Heerlijk als aperitief, maar ook bij vis, schaal- en schelpdieren en geitenkaas.
Druiven: sauvignon blanc (90%) en semillion (10%).

Bergerac Rouge

Een donkere granaatrode kleur die intens en diep is met krachtige complexe aroma’s van zwart fruit. De afdronk is rond en fluweelzacht met een rijke structuur en tannines. Een zeer goede begeleider van rood vlees, eend, confits en kaas.
Druiven: Merlot (60%), Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (20%).

Côtes de Bergerac Rouge

De rode Côtes de Bergerac heeft een houtopvoeding van 12 maanden achter de rug op eikenhouten vaten (Frans) van 225 liter. De wijn bevat grotendeels merlot (90%), welke wordt aangevuld met cabernet franc (10%). De wijngaarden voor deze wijn zijn meer dan 35 jaar oud. Dit resulteert in een zachte wijn van absolute klasse!
Aroma’s van hout, maar zonder te overdrijven. De wijn is perfect in balans. Drink de wijn op 16-17°C bij gerechten met gegrild rood vlees, wild, cèpe paddenstoelen, truffels of een kaas plateau. Deze wijn kan zeker nog 10 – 15 jaar liggen, maar ik vraag mij af of het daar de kans voor krijgt…


 

Languedoc

Een ander gebied in Frankrijk, enorm in opkomst, is Languedoc. Languedoc is een groot wijngebied, dat de departementen Gard, Hérault en Aude beslaat. Ingeklemd tussen de Rhônedelta in het oosten en de plaats Carcassonne in het westen, en de Roussillon in het zuiden. In 1977 werd maar liefst de helft van de Franse wijnoogst in de Languedoc en Roussillon geplukt. De laatste decennia is er veel geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit van de wijn, want in veel gevallen ten koste is gegaan van de opbrengst. Kwantiteit werd vervangen door kwaliteit. Dat was niet voor niets, want ook de Fransen zelf wilden de slobberwijnen niet meer en bovendien nam de concurrentie van andere landen toe.

Kaart Languedoc

DomDaurion_logo

Château Daurion

Het prachtige Domaine Daurion wordt door een jonge Française, Isabelle Cordoba, gerund die een heel eigen stijl van wijn maken heeft. Uitgesproken smaken en zeer elegante wijnen. Alles wordt hier nog handmatig bewerkt en geplukt, oa door de inzet van de hele familie Corboda.

Het chateau is gelegen in de wijngaarden van Caux wat onder de prachtige oude stad van Pezenas ligt. Een zeer oude wijngaarden uit de Languedoc waar prachtige wijnen worden gemaakt. Met gebruik van inheemse druiven worden prachtige AOC wijnen gemaakt maar ook het gebruik van andere druivenrassen wordt hier niet geschuwd.

Daurion_wijnelarij

Vernoemde Cuvées

Deze wijnen werden alle drie vernoemd naar de kinderen van de wijnmaakster:

Cuvée Héloïse

Een bleek gele wijn met aroma’s van bloemen en abrikoos. Een fris gemaakte chardonnay, mooi in balans. Deze wijn is heerlijk bij visgerechten of als aperitief.

Cuvée Céline

Een rode mantel met paarse en heldere reflecties. De neus van deze wijn onthult elegante tonen van donker fruit zoals bramen. In de mond biedt Merlot rondheid, parfums van kreupelhout en een perfecte balans. In de afdronk zijn de tannines zacht. Drink deze wijn bij rood of wit vlees en kaas.

Cuvée Flore

Een donkerrose rosé met in de neus aroma’s van rood fruit en zuidvruchten. In de smaak een goed evenwicht tussen fruitigheid en frisheid. Lekker bij mediterrane salades en pasta’s.

Château wijnen

Le Haut du Causse

Een zeer persoonlijke assemblage van wijnmaakster Isabelle Cordoba-Collete die in een zeer beperkte oplage wordt gemaakt. Dieprode kleur met aroma’s donker fruit als zwarte bessen en kersen en vleugje vanille. Een charismatische zachte wijn die goed in balans is, heerlijke volle en lange afdronk. Past zeer goed bij mooie vlees gerechten, wild gerechten en kazen.

Le Long du Parc

Een goudgele kleur, in de smaak en geur aroma’s van witte bloemen, honing en citrusvruchten. Een aromatische volle smaak met een mooie ronde afdronk met lichte houttonen.

Heerlijke wijn bij scampi’s, mediterrane visgerechten en
diverse kazen.