Duitsland

Algemeen

Duitsland is een wijnland met een koel klimaat, dat beroemd is om zijn wijnen in een eigen stijl: aromatisch en met frisse zuren. Een goede ligging van wijngaarden is in Duitsland van groot belang. De beste beschutting tegen koude lucht is te vinden in rivierdalen, zoals die van Rijn, Mosel, Main, Neckar en Ahr. Wijngaarden liggen daar vaak op steile hellingen. Het vlaggenschip van de Duitse wijnbouw is de druif riesling, met wijnen die in smaak variëren van strakdroog tot weelderig zoet. Goede, droge witte wijnen komen daarnaast van silvaner, maar ook steeds vaker van weissburgunder en grauburgunder, de Duitse versies van pinot blanc en pinot gris. De Duitsers maken ook uitstekende rode wijn van druiven als lemberger, saint laurent, dunkelfelder en vooral spätburgunder, de Duitse pinot noir.

Rheinland – Pfalz

Een zee van druivenstokken zover als het oog reikt. De wijngebieden in Rheinland-Pfalz nodigen uit om met volle teugen te genieten. Neem de tijd voor uw wijnreis, want er is in de wijnstreek heel veel te ontdekken! Talrijke culinaire evenementen en wijnfeesten nodigen het hele jaar door uit om van de kwaliteitswijnen te genieten en de regionale specialiteiten te proeven.

De Pfalz kent nogal wat superlatieven. Het heeft bijvoorbeeld het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, evenals de eerste en bekendste wijnroute van Duitsland, de Deutsche Weinstraße.

Over een lengte van 85 kilometer verbindt die wijnroute 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De Pfalz zelf is met ruim 23.000 hectare wijngaard het op een na grootste Duitse wijnbouwgebied. Het is onderverdeeld in de Bereiche Mittelhaardt-Deutsche Weinstraße en Südliche Weinstraße.

In het door het Pfälzerwald begrensde en beschutte gebied ligt de nadruk op klassieke druivenrassen, met voorop de Riesling. De koning van de witte wijnen is in de Pfalz de onbetwiste nummer 1 met een aanplant van ruim 5000 hectare. Daarnaast zijn Weiß- en Grauburgunder sterk in opkomst. Verder behoren o.a. Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz.

Rode wijnen worden steeds belangrijker. Zo zijn er tintelfrisse rosés van Portugieser en fruitige van Spätburgunder. Een typisch succesverhaal voor de Pfalz is de donkere Dornfelder met zijn zuidelijke trekje, een wijn die sinds einige furore maakt. Iets vergelijkbaars geldt voor de steeds vaker aangeplante kruising Regent. Ondertussen produceert 40 procent van de wijngaarden tussen Haardt en Rijn rode wijn. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse gebied voor rode wijnen.

Onze wijnen van Weingut Scherr

Het familiebedrijf, dat al sinds 1782 bestaat, is gevestigd in Hainfeld aan de südlichen Weinstraße. De typische druivensoorten van de Pfalz, waaronder Riesling, Scheurebe, Sauvignon Blanc en alle Bourgogne-variëteiten worden verbouwd op een wijngaardoppervlakte van iets meer dan 20 ha.

Na zijn studies wijnbouw en oenologie in Geisenheim nam Andreas Scherr in 2002 de verantwoordelijkheid in de wijnmakerij over. Hij concentreert zich op de kwaliteit en de milieubewuste productie van zijn wijnen en dringt aan op de gevoelige behandeling van de wijnstokken, de wijngaardbodems en de natuur.