Italië

Fontechiara in Piemonte

Fontechiara is een kleine wijnmaker, in het noord-oosten van de Piemonte. Men produceert een hoge kwaliteit rode wijnen en een rosé, welke een eerlijke afspiegeling zijn van het gebied. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lokale druivensoorten, zoals de Nebbiolo en de oude Vespolina.

Er wordt heel bewust gekozen om wijnen te maken van een enkele druivensoort, dus 100% Nebbiolo of 100% Vespolina. Alle wijnen zijn DOC wijnen (DOC Colline Navaresi). De wijngaarden zijn aangeplant aan de voet van de Alpen en liggen op het zuiden. Binnen een paar kilometer van de heuvels, op 350 meter boven het zeeniveau, vind je 2 grote meren. 'Lago Maggiore' en 'Lago d'Orta'. Deze meren beïnvloeden het lokale klimaat enorm.

In deze regio wordt al eeuwen lang wijn gemaakt. Al sinds de tijd van de Romeinen vindt de wijnoogst traditioneel in de tweede helft van oktober plaats, in de eerste mist. Zij noemden deze wijnen "Nebbiolo", vernoemd naar het Italiaanse woord 'nebbio', hetgeen 'mist' betekent.

De wijngaarden worden uitsluitend volgens natuurlijke methoden bewerkt. Bij Fontechiara gelooft men dat wijn maken van druiven die zonder chemicaliën groeien beter is. Zowel voor de planeet als voor de wijndrinker. Wij zijn het hiermee eens en hebben zelf ondervonden dat het ook nog eens de smaak en kwaliteit ten goede komt.

Fontechiara_logo

 

 

Wineyard

 

Nebbiolo 2011

De Nebbiolo is een blauwe druif en produceert grote wijnen uit de Piemonte. In Novara’s heuvels vindt deze druif het ideale microklimaat.

De Fontechiara Nebbiolo 2011 is een wijn met een opvallende persoonlijkheid, is in staat om je te boeien en wordt verkregen uit de mooiste druiven. Als de wijn rijpt in eiken vaten, ontstaat de karakteristieke bruin-oranje tint aan de rand van het glas. De wijn heeft een prachtig boeket van viooltjes, teer, wilde kruiden, kersen, frambozen, truffels, tabak en pruimen. Een besloten intense smaak, intens kruidig, met hints van witte peper, kaneel en zoethout, wordt door de Nebbiolo in evenwicht gehouden door noten van hout.

Nebbiolo wijnen hebben soms nog jaren nodig om in de fles verder te rijpen en om de tannines in goed balans te krijgen.

De Nebbiolo van Fontechiara laat zich als volgt kenmerken door de robijn rode kleur en is droog, met een lichte noot van tannine en een lange afdronk. de geur is fijn, elegant en kruidig met tonen van grapefruit (rood fruit jam).

Alcohol: 13% vol.
Druif: 100% Nebbiolo. Deze wijn is uitsluitend gemaakt met Nebbiolo druiven geteeld in wijngaarden met de biodynamische methode in harmonie met de natuur en traditie.
Aanbevolen: het beste met gebraad, rood vlees, wild, sterke kazen.

Sicilië

Ook Sicilië brengt prachtige wijnen voort. De wijngebieden zijn verdeeld over het eiland. Zo wordt in het westen, bij Palermo, vooral witte wijn geproduceerd en in het zuid oosten, rond Ragusa, voornamelijk rode wijnen. Bekende druiven zijn voor rode wijnen natuurlijk de nero d'avola en frappato. Voor de witte wijn zijn de bekendste de grillo en inzolia.

Adesso – Nero d Avola

De Nero d'Avola druif geeft deze wijn een dieprode kleur. Sterke tonen van bessen, zwarte bessen en kersen. De smaak van jam en rijp fruit overheersen met een warme body. Nét genoeg tannine.
Heerlijk om te schenken bij rood vlees, wild en rijpe kazen. Serveren op 18-20 graden.

Adesso – Inzolia

Een prachtige strogele kleur. De smaak explodeert in tonen van appel, perzik en meloen. Fruitig, fris en zacht. Deze wijn drukt de glans en de vrijgevigheid van Sicilië uit.
Ideaal bij visgerechten, verse kaas en gerechten zoals kip. Drinken op een temperatuur tussen 10 en 12 graden.