Italië

Vini Gagliardi

Vini Gagliardi is een familiebedrijf van het eerste uur op de beroemde heuvels van de veelgeprezen Verdicchio di Matelica. Inmiddels staat de derde generatie Gagliardi aan het roer van het wijnbedrijf, dat ooit het eerste wijnhuis was in de Verdicchio-regio die zijn wijnen zelf ging bottelen.

Wijnmaker Umberto Gagliardi bewaakt de identiteit en traditionele waarden van de familie, maar laat niet na technologische vernieuwingen door te voeren om de kwaliteit op topniveau te houden. Het familiebedrijf bezit 13 hectare wijngaarden, gelegen op de Matelica-heuvels, het bijzondere terroir van de hoogst aangeschreven Verdicchio-wijn van de regio.

Op de Gagliardi-wijngaarden zijn de druiven verdicchio, sangiovese en merlot aangeplant op ongeveer 400 à 500 meter boven de zeespiegel. Dat geeft koelte in de nacht, hetgeen zeer bevorderlijk is voor de frisheid, elegantie en het aromaprofiel van de wijn.

gagliardilogo1-300x160

Vini-Gagliardi-300x142

Door tongeron91  Grappe de Verdicchio (Marche -Italie)
Door tongeron91
Grappe de Verdicchio (Marche -Italie)

Verdicchio di Matelica

De Verdicchio is een witte druivensoort die bijna uitsluitend wordt geteeld in de Marche-streek, een regio in het midden van Italië, aan de Adriatische zee. In mindere mate komt de druif voor in naburige regio’s, zoals de Romagna, Umbria en Abruzzo, en op Sardinië. Buiten de Marche regio verliest de Verdicchio echter zijn beste kwaliteiten en is hij minder succesvol.

De naam Verdicchio is afgeleid van de kleur van de druif, “verde” betekent groen. De Verdicchio wijn heeft een lichte geel/groene kleur.

De Verdicchio is de hoofddruif achter twee DOC wijnproductie gebieden in de Marche. De belangrijkste teelgebieden zijn de kastelen van Jesi in de provincie Ancona en Matelica in de provincie Macerata. De eerste is de meest bekende streek, maar de tweede produceert in het algemeen kwalitatief betere en complexere wijnen.

Witte wijn van de Verdicchio behoort tot de beste witte wijnen van Italië.De witte wijnen van 100% verdicchio zijn de paradepaardjes van het bedrijf. Gagliardi maakt twee versies: DOC Verdicchio di Matelica (Selection Gagliardi) en DOCG Verdicchio di Matelica Reserve (Maccagnano).

Daarnaast produceert het wijnhuis IGT Marche Sangiovese en IGT Marche Merlot.

Fontechiara in Piemonte

Fontechiara is een kleine wijnmaker, in het noord-oosten van de Piemonte. Men produceert een hoge kwaliteit rode wijnen en een rosé, welke een eerlijke afspiegeling zijn van het gebied. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lokale druivensoorten, zoals de Nebbiolo en de oude Vespolina.

Er wordt heel bewust gekozen om wijnen te maken van een enkele druivensoort, dus 100% Nebbiolo of 100% Vespolina. Alle wijnen zijn DOC wijnen (DOC Colline Navaresi). De wijngaarden zijn aangeplant aan de voet van de Alpen en liggen op het zuiden. Binnen een paar kilometer van de heuvels, op 350 meter boven het zeeniveau, vind je 2 grote meren. 'Lago Maggiore' en 'Lago d'Orta'. Deze meren beïnvloeden het lokale klimaat enorm.

In deze regio wordt al eeuwen lang wijn gemaakt. Al sinds de tijd van de Romeinen vindt de wijnoogst traditioneel in de tweede helft van oktober plaats, in de eerste mist. Zij noemden deze wijnen "Nebbiolo", vernoemd naar het Italiaanse woord 'nebbio', hetgeen 'mist' betekent.

De wijngaarden worden uitsluitend volgens natuurlijke methoden bewerkt. Bij Fontechiara gelooft men dat wijn maken van druiven die zonder chemicaliën groeien beter is. Zowel voor de planeet als voor de wijndrinker. Wij zijn het hiermee eens en hebben zelf ondervonden dat het ook nog eens de smaak en kwaliteit ten goede komt.

Fontechiara_logo

 

 

Wineyard

 

DecanterBronzeAward

Nebbiolo 2009

De Nebbiolo is een blauwe druif en produceert grote wijnen uit de Piemonte. In Novara's heuvels vindt deze druif het ideale microklimaat.

De Fontechiara Nebbiolo 2009 is een wijn met een opvallende persoonlijkheid, is in staat om je te boeien en wordt verkregen uit de mooiste druiven. Als de wijn rijpt in eiken vaten, ontstaat de karakteristieke bruin-oranje tint aan de rand van het glas. De wijn heeft een prachtig boeket van viooltjes, teer, wilde kruiden, kersen, frambozen, truffels, tabak en pruimen. Een besloten intense smaak, intens kruidig, met hints van witte peper, kaneel en zoethout, wordt door de Nebbiolo in evenwicht gehouden door noten van hout.

Nebbiolo wijnen hebben soms nog jaren nodig om in de fles verder te rijpen en om de tannines in goed balans te krijgen.

De Nebbiolo van Fontechiara laat zich als volgt kenmerken door de robijn rode kleur en is droog, met een lichte noot van tannine en een lange afdronk. de geur is fijn, elegant en kruidig met tonen van grapefruit (rood fruit jam).

Alcohol: 13% vol.
Druif: 100% Nebbiolo. Deze wijn is uitsluitend gemaakt met Nebbiolo druiven geteeld in wijngaarden met de biodynamische methode in harmonie met de natuur en traditie.
Aanbevolen: het beste met gebraad, rood vlees, wild, sterke kazen.

De Nebbiolo 2009 is bekroond met de Bronzen Medaille van "Decanter World Wine Awards 2013" te Londen

Vespolina

Vespolina DOC is een rode wijn druif die is geplant in het noordoosten van Piemonte, typisch voor deze streek. De druif komt van nature voor in dit gebied van Piemonte en recent werd aangetoond dat het een afstammeling van de Nebbiolo is.

De kleur is intens robijnrood en heeft paarse tinten. De smaak is zeer glad, rond en evenwichtig met een goede persistentie, met een aangename pittigheid. Zoete tannines die de finale toffee en witte peper geven. De geur is intens, fijn, elegant en kruidig ​​met tonen van grapefruit (rood fruit jam)

Alcohol: 13% vol.
Druif: 100% Vespolina. Deze wijn is uitsluitend gemaakt met Vespolina druiven geteeld in de wijngaarden van Fontechiara, met de biodynamische methode in harmonie met de natuur en traditie.

De beste serveertemperatuur is 18/20 °C.
Aanbevolen: best met rood of wit vlees en traditionele lokale gerechten
Opvoeding: 20% in eiken houten vaten, gedurende 9 maanden, 80% in stalen tanks voor 12 maanden en op fles gedurende een jaar.

Een leuke wetenswaardigheid is dat de naam van deze wijn ontleend is aan "wespen", die tijdens de rijping worden aangetrokken door de zoetheid van de druiven.

Chiaretta (Rosé)

In deze regio kregen van oudsher de "Terzoi", de boeren die de wijngaarden bewerkten, een derde van de oogst als compensatie. Zij maakten daarvan een licht rode wijn. Deze belandde vaak op de tafel van de adel en de geestelijken, omdat deze wijn van uitstekende kwaliteit was. Voordat deze wijn geserveerd werd, werd zij enkele uren in de 'ghiacciaia' (koelkast) geplaatst.

Met respect voor deze traditie, produceert Fontechiara vandaag de dag een rosé, volgens dezelfde methodes. Een vinificatie van de Nebbiolo druif, maar dan volgens de methode om witte wijn te maken. Dat wil dus zeggen dat het fermenteren van de wijn plaats vindt zonder de schillen.

Het resultaat is een rosé, gemaakt van 100% Nebbiolo druif. De wijn wordt voor het bottelen gefilterd, waardoor een heldere lichtroze wijn ontstaat, met tinten van koper. Het heeft een intense, frisse en fruitige neus met de geur van rode bessen en kruiden, een typisch voorbeeld van Nebbiolo. De opmerkelijke frisheid in de mond maakt het de perfecte begeleiding van voorgerechten, vis of een lichte zomer lunch. Deze wijn is het best te genieten als deze licht gekoeld wordt geschonken (12 °C).

De oogst vindt in de tweede helft van oktober plaats.

Sicilië

Ook Sicilië brengt prachtige wijnen voort. De wijngebieden zijn verdeeld over het eiland. Zo wordt in het westen, bij Palermo, vooral witte wijn geproduceerd en in het zuid oosten, rond Ragusa, voornamelijk rode wijnen. Bekende druiven zijn voor rode wijnen natuurlijk de nero d'avola en frappato. Voor de witte wijn zijn de bekendste de grillo en inzolia.

Adesso – Nero d Avola

De Nero d'Avola druif geeft deze wijn een dieprode kleur. Sterke tonen van bessen, zwarte bessen en kersen. De smaak van jam en rijp fruit overheersen met een warme body. Nét genoeg tannine.
Heerlijk om te schenken bij rood vlees, wild en rijpe kazen. Serveren op 18-20 graden.

Adesso – Inzolia

Een prachtige strogele kleur. De smaak explodeert in tonen van appel, perzik en meloen. Fruitig, fris en zacht. Deze wijn drukt de glans en de vrijgevigheid van Sicilië uit.
Ideaal bij visgerechten, verse kaas en gerechten zoals kip. Drinken op een temperatuur tussen 10 en 12 graden.

Wij gebruiken uitsluitend site ondersteunende cookies. Sluiten