Zuid Afrika

Algemeen

Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse wijnland van betekenis. Dat komt vooral door het klimaat: van alle Afrikaanse landen ligt alleen Zuid-Afrika in de zone waarin het klimaat heel geschikt is voor wijnbouw. Behalve het klimaat is ook de bodem erg geschikt voor wijnbouw: Zuid-Afrika heeft veel verschillende bodems. 

In de tijd van de apartheid (1960-1990) had Zuid-Afrika moeite om zijn wijnen te exporteren. Er gold een boycot in die tijd, maar na de afschaffing van de apartheid heeft de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zich snel ontwikkeld.

Rainbow's End Wine Estate

Zuid Afrika nu

Zuid-Afrika heeft nu ongeveer 100.000 hectare wijngaarden. Dat is ongeveer net zoveel als de wijnstreek Bordeaux of het wijnland Duitsland. De wijnboeren produceren samen ongeveer 9 miljoen hectoliter wijn per jaar. Gedeeltelijk wordt deze wijn verwerkt tot brandy, wijnalcohol. Zuid-Afrika is de achtste wijnproducent ter wereld; het land levert 3,1 procent van de wereldwijnproductie. 

In Nederland zijn Zuid-Afrikaanse wijnen bijzonder populair. In de kuststreek in het zuidwesten van het land liggen de meeste wijndistricten. Eén daarvan is Stellenbosch: het belangrijkste centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Hier liggen de meeste wijnbouwdistricten.
(Bron: Passie voor Horeca)

Onze selectie

Mede door een persoonlijk binding met Zuid Afrika, zijn wij bijzonder verheugd een aantal zijnen uit dit prachtige land te kunnen aanbieden. Wij kozen voor een aantal kleinschalige huizen uit verschillende streken van Zuid Afrika. Deze vaak nog door families gedreven wijn huizen produceren hoogwaardige kwaliteit in een beperkte oplage. Dat maakt ze speciaal.

Lemberg Wine Estate

Hand vervaardigde kwaliteitswijnen

Dit kleine “boutique” wijnhuis ligt in het hart van de historische Tulbagh vallei, omringd door de Obiqua bergen in het westen, de Winterhoek bergen in het noorden en de Witzenberg in het oosten. De zuid zijde van de vallei staat onder invloed van koele zuid-oost winden in de hete zomers. Tulbagh heeft door haar diversiteit en aantrekkelijke condities voor de druiventeelt een grote aantrekkingskracht op jonge, innovatieve wijnmakers.

Lemberg heeft een wijnhistorie sinds 1978. De vier rode cultivars zijn Pinotage (1,6 ha), Pinot Noir (2,5 ha) Siraz (2,5 ha in 2008) en een kleine hectare Grenache sinds 2011. Witte cultivars zijn Sauvignon Blanc (1 ha), Viognier (0,5 ha) en Hàrslevelü (0,35 ha). De grond is vooral leisteen, met zand en klei. Lemberg is in 1978 gestart met de veelgeprezen wijnmaker Janey Muller die bekend werd om haar stijl van wijnmaken met Sauvignon Blanc en Hàrslevelü. Wijnmaker David Sadie maakte veel furore met Pinot Noir, Pinotage en Viognier (Lady 2012). De huidige wijnmaker, Niël Rusouw, is in januari 2014 bij Lemberg begonnen.

Ernie Els Wines

Top wijnen van een Top golfer

Als een belangrijk ambassadeur van Zuid Afrika en een van de meest bekende gezichten in de sportwereld heeft Ernie Els al jaren zijn passie voor perfectie laten zien. Focus, discipline en betrokkenheid hebben geleid tot enorme successen in de golfsport. Dezelfde kwaliteiten komen naar voren in de Ernie Els wijnen, een continue streven naar perfectie in wijnen, gestart in 1999. Inmiddels worden de Ernie Els wijnen alom geroemd en erkend als topwijnen.

Naast excelleren in golf, wil Ernie Els ook exceleren in wijn. Het idee om topwijnen te maken, werd geboren uit een jarenlange vriendschap tussen Ernie en Jean Engelbracht, eigenaar van Rust en Vrede.

In 1999 startten Ernie Els en Jean Engelbracht hun wijndomein in Stellenbosch en openden in 2004 de Ernie Els Winery op de hellingen van de Helderberg. De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden met een totale oppervlakte van 72ha gelegen rond het domein.

Inmiddels worden de Ernie Els wijnen alom geroemd en zijn ze met vele onderscheidingen erkend als topwijnen. De “Ernie Els Signature” ontving van John Platter 5 sterren, in 2001,2002, 2004 en 2007. De Big Easy White die wij u aanbevelen, is TOP 100 SA 2014. 

Windmeul Kelder

Windmeul Kelder, gelegen op de hellingen van de Paarl Berg, is één van Paarls schatten. De molen waarna Windmeul is vernoemd was ooit het centrum van economische activiteiten in de regio. Het was een van de mooiste molens, met een windstaart waardoor de kop in de wind bleef, maar ook met beweegbare doeken in de wieken die zich aanpasten aan de windkracht.  De molen stopte in de periode van economische recessie, direct na de Boerenoorlog. Op de plaats van de molen, het fundament wordt nog gebruikt als opslagruimte, is sinds 1944 de coöperatieve wijnkelder Windmeul gevestigd. In het hart van wijnland “Paarl”.  Paarl is een van de kust wijngebieden, ten noorden van Stellenbosch gelegen. De Berg rivier, geflankeerd door de majestueze Groot Drakenstein en Wemmershoek bergen, stroomt door Paarl en vormt de slagader van het wijngebied. In de vallei is soms irrigatie nodig vooral in het warme seizoen vlak voor de oogst, maar de wijngaarden op de oostelijke hellingen kunnen zonder.

De regio wordt gekend door een grote variëteit aan druiven rassen, waarvan Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz, Chardonnay en Chenin Blanc de beste potentie hebben. Behalve een coöperatieve wijnmakerij is “Windmeul Kelder” een ontmoetingsplaats, met elke maand een “Boeren Markt” met als motto: Doen Jou week se inkopies in ’n gesellige atmosfeer. Relax with good friends, good food and good wine. Ondervind ware Paarlse gasvryheid! De wijnmakerij heeft een capaciteit van 14.500 ton druiven, van 1.700 hectares wijngaard van haar leden.