Frankrijk

Lirac - Côtes du Rhône

Domaine de Castel Oualou

De wijnmaker van deze wijn ontmoette ik tijdens een bijzondere avond in de opera van Montpellier, waar ik zijn wijnen mocht proeven. François Assemat staat voor zijn wijnen die in kleine oplages worden geproduceerd.

De wijngaarden liggen in Roquemaure, in het hart van de LIRAC appellation, een Cru in het Rhône gebied, net ten noorden van Avignon. De bodem van Domaine de Castel Oualou bestaat uit rode aarde, kiezels en kalk op steenachtige hellingen.

Alle wijnen zijn TERRA VITIS gecertificeerd. Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu in Frankrijk. Terra Vitis realiseert “Production viticole raisonnée” een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en natuur!

Tijdens de oogst worden de verschillende druiven variëteiten apart van elkaar geplukt, afhankelijk van de rijpheid. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 50 jaar.

De wijnen van Castel Oualou

Alle wijnen worden gemaakt dankzij nauwkeurige kennis van de verschillende bodemsoorten, aangepast op wat elke druivensoort nodig heeft, de oost op de juiste rijpheid van de druiven en lange fermentatie op lage temperaturen. Dit stelt de familie Assemat in staat om wijnen te produceren die zo fruitig en elegant zijn, met zeer subtiele aroma's.

De wijnen van Oualou

Lirac Blanc

Droog en helder, deze witte wijn is fruitig en heeft een prachtig bouquet en een klein bittertje van amandelen in de afdronk. Een absolute topper!

Lirac Rosé

Kersen rode, volle en frisse wijn met een prachtige lange afdronk. Rood fruit van aardbeien, granaatappel en frambozen.

Rode wijnen

De rode wijnen zijn typische Lirac stijl en kunnen goed ouder worden. Ze zijn allen zeer elegant en uitgebalanceerd.

Cuvée Syrah

De Syrah de druiven staan op zanderige grond. Ze produceren een zeer fruitige wijn met een volle neus. Zacht maar ook een goede body met voldoende tannines en een lange frisse afdronk.

Elévé en fût de chêne

Meer dan 18 maanden op Frans eiken opgevoed. Dit resulteert in volle wijn met tannines en vanille.

Signature de Castel Oualou

Deze topper mag er zijn! De 'signature-wine' van de wijnmaker. Elegant en vol finesse. Aroma's van rood fruit als zwarte en rode bessen en een fantastische afdronk.

Côtes du Rhône

Deze wijn komt van net buiten de Lirac appellation. Een makkelijke drinkbare wijn vol fruit. Een explosie aan smaken maakt deze wijn heel lekker drinkbaar.

 


 

Bergerac

Frankrijk heeft enorm veel te bieden op het gebied van wijn. Het is een van de grootste wijnproductie landen ter wereld.
Wij kozen een heel mooi wijngebied en selecteerden met zorg een château met prachtige wijnen. Wij hebben het dan over de Bergerac. Bij velen beter bekend als de Dordogne.
Een gebied net ten westen van de Bordeaux met een prachtige wijngeschiedenis.

Château de la Mallevieille – Eigen import

Château de la Mallevieille is gelegen op de rechteroever van de Dordogne in de gemeente Monfaucon, ongeveer vijftien kilometer van Bergerac en een dertigtal kilometers van Saint-Emilion. De expositie van de wijngaarden (met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar) is zuid, zuidwest en ze genieten van een getemperd klimaat.
Philippe Biau - de eigenaar - zweert bij een traditionele vinificatie. Merlot (60 %), Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc liggen aan de basis van een aangename rode Bergerac, met in de neus complexe aroma’s van rijp fruit (pruimen) en terroir, een krachtige smaak en een lange afdronk. De witte wijn (gevinifieerd volgens de “macération pelliculaire” ) is een ietwat nerveuze wijn, doch met een mooie rondheid en weelderige aroma’s van fruit en bloemen.

Bergerac Blanc Sec

Fruitige en levendige droge witte wijn. Een harmonieuze balans tussen de bloemige aroma’s van de sauvignon en het ronde van de semillon. Drinken op 8 à 10 graden. Heerlijk als aperitief, maar ook bij vis, schaal- en schelpdieren en geitenkaas.
Druiven: sauvignon blanc (90%) en semillion (10%).

Bergerac Rouge

Een donkere granaatrode kleur die intens en diep is met krachtige complexe aroma’s van zwart fruit. De afdronk is rond en fluweelzacht met een rijke structuur en tannines. Een zeer goede begeleider van rood vlees, eend, confits en kaas.
Druiven: Merlot (60%), Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (20%).

Montravel Blanc Sec

Montravel is een aparte AOP binnen de Bergerac. Gesitueerd in het westen van de Bergerac, grenst dit gebied aan de Saint-Emilion. De kwaliteit is hoger dan de AOP Bergerac en dat proef je terug in deze wijn. Een vol glas droge witte wijn. Een klein beetje restsuiker maakt de wijn aangenaam.
De Sauvingnon druif (50%) geeft een fris en bloemig aroma aan de wijn, terwijl de Muscadelle druif (50%) voor de volle smaak zorgt. Een mooi glas wijn voor bij de maaltijd of om bij een stukje geitenkaas van te genieten.

Montravel Rouge – Imagine

Elke wijnmaker heeft zijn eigen top-wijn. De "Imagine" van Château de la Mallevieille mag er dan ook zijn. Philippe BIAU maakt deze "Imagine" uitsluitend in uitzonderlijk goede jaren en dan ook nog in zeer kleine oplage. Een bijzondere wijn die zich kan meten met zijn buren uit de Saint-Emilion.
De traditionele Bordeaux druiven variëteiten zijn gebruikt om deze wijn te maken. De blend van merlot (50%), cabernet franc (20%) en cabernet sauvignon (10%) is verbeterd met eigen malbec druiven (20%). Dit produceert een complexe, rijke wijn met diepte en karakter.
De 2005 "Imagine" was het vlaggenschip van de toen nieuw gevormde AOP Montravel Rouge.

Côtes de Bergerac Rouge

De rode Côtes de Bergerac heeft een houtopvoeding van 12 maanden achter de rug op eikenhouten vaten (Frans) van 225 liter. De wijn bevat grotendeels merlot (90%), welke wordt aangevuld met cabernet franc (10%). De wijngaarden voor deze wijn zijn meer dan 35 jaar oud. Dit resulteert in een zachte wijn van absolute klasse!
Aroma's van hout, maar zonder te overdrijven. De wijn is perfect in balans. Drink de wijn op 16-17°C bij gerechten met gegrild rood vlees, wild, cèpe paddenstoelen, truffels of een kaas plateau. Deze wijn kan zeker nog 10 - 15 jaar liggen, maar ik vraag mij af of het daar de kans voor krijgt...

Bergerac Rosé

Heerlijk bij salades of als aperitief, maar ook bij mediterrane of Aziatische keuken. Heerlijk verfrissend en fruitig. Hier kan de hele zomer van genoten worden.
Druiven: Merlot, Malbec en Cabernet Franc.

Bergerac Moelleux

Heerlijk bij een verse fruitsalade, diverse desserts, Roquefort of een andere blauwe kaas en chocolade. Deze moelleux is niet te zoet en heeft nog het lekkere frisse van de sauvignon blanc, dat zo goed bij het fruit past. Hier kan de hele zomer van genoten worden.
Druiven: sémillon en sauvignon blanc.

Languedoc

Een ander gebied in Frankrijk, enorm in opkomst, is Languedoc. Languedoc is een groot wijngebied, dat de departementen Gard, Hérault en Aude beslaat. Ingeklemd tussen de Rhônedelta in het oosten en de plaats Carcassonne in het westen, en de Roussillon in het zuiden. In 1977 werd maar liefst de helft van de Franse wijnoogst in de Languedoc en Roussillon geplukt. De laatste decennia is er veel geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit van de wijn, want in veel gevallen ten koste is gegaan van de opbrengst. Kwantiteit werd vervangen door kwaliteit. Dat was niet voor niets, want ook de Fransen zelf wilden de slobberwijnen niet meer en bovendien nam de concurrentie van andere landen toe.

Kaart Languedoc

DomDaurion_logo

Château Daurion

Het prachtige Domaine Daurion wordt door een jonge Française, Isabelle Cordoba, gerund die een heel eigen stijl van wijn maken heeft. Uitgesproken smaken en zeer elegante wijnen. Alles wordt hier nog handmatig bewerkt en geplukt, oa door de inzet van de hele familie Corboda.

Het chateau is gelegen in de wijngaarden van Caux wat onder de prachtige oude stad van Pezenas ligt. Een zeer oude wijngaarden uit de Languedoc waar prachtige wijnen worden gemaakt. Met gebruik van inheemse druiven worden prachtige AOC wijnen gemaakt maar ook het gebruik van andere druivenrassen wordt hier niet geschuwd.

Daurion_wijnelarij

Vernoemde Cuvées

Deze wijnen werden alle drie vernoemd naar de kinderen van de wijnmaakster:

Cuvée Héloïse

Een bleek gele wijn met aroma’s van bloemen en abrikoos. Een fris gemaakte chardonnay, mooi in balans. Deze wijn is heerlijk bij visgerechten of als aperitief.

Cuvée Céline

Een rode mantel met paarse en heldere reflecties. De neus van deze wijn onthult elegante tonen van donker fruit zoals bramen. In de mond biedt Merlot rondheid, parfums van kreupelhout en een perfecte balans. In de afdronk zijn de tannines zacht. Drink deze wijn bij rood of wit vlees en kaas.

Cuvée Flore

Een donkerrose rosé met in de neus aroma’s van rood fruit en zuidvruchten. In de smaak een goed evenwicht tussen fruitigheid en frisheid. Lekker bij mediterrane salades en pasta’s.

Château wijnen

Le Haut du Causse

Een zeer persoonlijke assemblage van wijnmaakster Isabelle Cordoba-Collete die in een zeer beperkte oplage wordt gemaakt. Dieprode kleur met aroma’s donker fruit als zwarte bessen en kersen en vleugje vanille. Een charismatische zachte wijn die goed in balans is, heerlijke volle en lange afdronk. Past zeer goed bij mooie vlees gerechten, wild gerechten en kazen.

Le Long du Parc

Een goudgele kleur, in de smaak en geur aroma’s van witte bloemen, honing en citrusvruchten. Een aromatische volle smaak met een mooie ronde afdronk met lichte houttonen.

Heerlijke wijn bij scampi’s, mediterrane visgerechten en
diverse kazen.

 

De nieuwe Lirac wijnen van Castel Oualou zijn in onze shop verkrijgbaar! Sluiten