Olijfolie

Olijfolie van Azienda Cantunera

Azienda Cantunera is gevestigd net even landinwaarts van de pittoreske havenplaats Sciacca op Sicilië. Op slechts enkele kilometers van de kust zorgen zeldzaam oude olijfbomen voor DOP-gecertificeerde en biologisch geproduceerde olijfolie van topkwaliteit.

De olijfolie van Cantunera is sinds 2003 officieel erkend als Denominazione Origine Protetta Val di Mazara. Ook goede olijfolie heeft terroir!

De olie wordt gemaakt van drie olijfboomrassen die typerend zijn voor deze regio op Sicilië: Biancolilla, Nocellara del Belice en Cerasuola. Samen met de typische geografische en klimatologische omstandigheden zorgen zij voor een excellente balans van unieke smaken, karakteristieke kenmerken en voedingsstoffen.

De producent wijst er met nadruk op dat mede dankzij koude persing en extractie alle natuurlijke bestanddelen en voedingsstoffen van de olie onveranderd en onaangetast blijven. De nabijheid van de Middelandse Zee draagt eveneens bij aan de intense, rijke smaak van de olijfolie van Cantunera.

Azienda Cantunera

Cantunera, werd opgericht in 1861 en wordt geleid door Jozef en Daniela Cucchiara. Zij hebben vele jaren ervaring en willen niets liever dan de extra vergine olijfolie DOP Val di Mazara bij u op tafel te krijgen om u te laten genieten van deze Siciliaanse olie van top kwaliteit.

De oliemolen is gelegen in het hart van Sciacca DOP Val di Mazara, die een in zijn soort unieke olie produceert, die gewaardeerd  wordt over de hele wereld, dankzij de selectie van de drie culturen van olijven: Nocellara, Biancolilla en Cerasuola.

 

Het Fabricageproces

Door olijven te persen verkrijg je extra vergine olijfolie. Voor de olie van Cantunera wordt uitsluitend gebruik gemaakt van eigen olijven uit eeuwen oude boomgaarden. Hoe ouder de boomgaard, hoe beter de kwaliteit van de olijven is.

De Extra Vergine olijfolie van Cantunera wordt koud geperst, waardoor uitsluitend de sappen met de hoogste kwaliteit uit de olijven wordt geperst. Het proces is al eeuwen oud en werd van generatie op generatie doorgegeven.

D.O.P. Val di Mazara

De beschermde herkomst benaming "DOP Val di Mazare" is een teken van kwaliteit die wordt toegeschreven aan olijfolie waarvan de bijzondere kenmerken afhangen van hoofdzakelijk, of uitsluitend, het gebied waar ze wordt geproduceerd.

De geografische omgeving omvat zowel natuurlijke factoren (klimaat, milieu-eigenschappen) als menselijke factoren (productietechnieken uitgesproken na verloop van tijd, vakmanschap, savoir-faire), die in combinatie met elkaar, dit tot een uniek product maken.

Als een product onder de DOP regelgeving valt, geldt dat ook voor de fasen van de productie, de verwerking en bereiding moet plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied. Alle DOP producten moeten voldoen aan strenge productievoorschriften en op de naleving van deze regels wordt streng de inspectie in te stellen.

De nieuwe Lirac wijnen van Castel Oualou zijn in onze shop verkrijgbaar! Sluiten